Procella (2012)

Concept & realisation video: Koen Hauser
Concept audio set up: Aurélie Lierman
Realisation audio: Aurélie Lierman,Thomas Bensdorp

Curator: Karin Post

Exhibition: Parelen in kunst, natuur & dans
Open: Sept 2012 – Jan 2013
Venue: Museum De Lakenhal, Leiden, The Netherlands
Genre: multi channel video & surround sound installation

Program notes (in Dutch):
Hoe komt de parel aan het oor van het meisje van Vermeer? Dat was de vraag die Karin Post, gastcurator van Museum de Lakenhal in Leiden, zichzelf stelde. De parel moet een immense reis hebben afgelegd voor hij op dit schilderij kon worden vereeuwigd. ‘Parelen in kunst, natuur en dans’ vertelt dit mysterieuze verhaal.
Dit wordt zowel vertolkt door de danser die een parel wordt in de 3D animaties van Yvonne Fontijne als door de videobeelden van Daniëlle Kwaaitaal en Natalia Horecna, die Siluce in verschillende gedaanten haar parel achterna laten reizen. Uiteindelijk wordt ze zelf bijna één met de zee, vechtend als anemoonachtige gedaante tegen de stroming in, in Procella: een multi-mediale installatie van Koen Hauser, Aurélie Lierman en Thomas Bensdorp opgesteld in de Tegelruimte van Museum De Lakenhal.

00_Parelen poster‘Parelen in kunst, natuur en dans’ is een verfrissende maar uitdagende kijk op de geschiedenis en het beeld van de parel. Door de vele uitstapjes naar geleende stukken van partijen als Naturalis, het Museum van Volkenkunde, het Eye Film Instituut Nederland en dankzij de samenkomst van kunstenaars uit alle disciplines is ‘Parelen’ geen tentoonstelling, maar een ervaring. Een dansant sprookje in tien scènes, waarvoor alle registers op het gebied van kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap opengaan.

Technical specifications Procella:
2 video – channels projected on the glass ceiling, in completely darkened space
2.1 PA loudspeakers in sync. with the sound of the video (4’30” loop)
6.1 PA loudspeakers emulating the soundscape of a heavy storm and ocean (4’30” randomized digital loop)
64 stereo earphones (suspended from ceiling, emulating the sonic and physical experience of rain showers, via a multiplicity of randomized digital loops)

PRESS REVIEW on Procella/ expo [Parelen in kunst, natuur & dans]

01_Procella - earphones - Tegelruimte

Leave a Reply